Bahan-bahan ( loyang saiz 22 cm )
- 1 peket agar - agar bertali - 20 gram
- 6 cawan air
- 200 gm gula pasir
- 1 tin susu cair
- 6 keping roti - guna kulit roti sekali pun boley
- 1 biji telur
- 3 jenis pewarna
- 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
- Roti dicarik2 dan disatukan dengan susu cair dan telur , apabila roti kembang, blender hingga halus.
- Agar - agar direndam sekejap kemudian toskan, satukan agar - agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar - agar hancur dan tapis. Masukkan semula kedalam periuk.
- Masukkan gula ikut manis sendiri, apabila gula sebati masukkan bahan - bahan yang diblender tadi. Kacau sekejap dengan api perlahan hingga mendidih sikit dan terus tutup api.
- Bahagikan ke-3 bahagian dengan tiap2 bahagian dibahagi sama banyak dan masukkan warna tiap2 bahagian tu dan kacau rata.
- Tuang 1 warna ditengah loyang dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang, tak payah tunggu keras.
- Sejukkan didalam peti sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment