Actually saya memasaknya masa bulan pose itu hari, now baru berkesempatan up kat blog....
Encik Abbas Demam...glamer masa bulan puasa..
Untuk 4 orang makan
Bahan Bahan:
-Sepeket Serbuk Sagu (di sebabkan tak de stok ,saya guna aje sagu biji....sama ajenya)
-Air yang secukupnya
-Santan Pekat dr sebiji kelapa
-2 ekor ikan Kembong-Di rebus dan di hancurkan isinya
-2 ulas bawang merah d mayam halus
-Sedikit halia-juga di mayam halus
-Sedikit Halba
-Perasa (garam, gula,Aji)
Cara:
-Masakkan sagu terlebih dahulu dengan sedikit gula dan sejukkan (jgn terlalu lembik, nnt susah nk potong)
-Masakkan santan atas api yang slow,masukkan ikan yg dah di hancurkan
-Masukkan halba,bawang,halia dan perasa
-Biarkan mendidih sekejap-JANGAN SAMPAI PECAH MINYAK
-Tutup api...hidangkan bersama sagu yang telah di potong seperti di atas....
-Siappppp...
Selamat mencuba...saya suka sangat ngan masakan nie.....lemak2 gitu kuahnya....
No comments:
Post a Comment