Sapa Nak Follow...jom..

Tuesday, 20 September 2011

Resepi Encik Abbas Demam

Actually saya  memasaknya masa bulan pose itu hari, now baru berkesempatan up kat blog....

Encik Abbas Demam...glamer masa bulan puasa..

Untuk 4 orang makan

Bahan Bahan:
-Sepeket Serbuk Sagu (di sebabkan tak de stok ,saya guna aje sagu biji....sama ajenya)
-Air yang secukupnya
-Santan Pekat dr sebiji kelapa
-2 ekor ikan Kembong-Di rebus dan di hancurkan isinya
-2 ulas bawang merah d mayam halus
-Sedikit halia-juga di mayam halus
-Sedikit Halba
-Perasa (garam, gula,Aji)

Cara:
-Masakkan sagu terlebih dahulu dengan sedikit gula dan sejukkan (jgn terlalu lembik, nnt susah nk potong)
-Masakkan santan atas api yang slow,masukkan ikan yg dah di hancurkan
-Masukkan halba,bawang,halia dan perasa
-Biarkan mendidih sekejap-JANGAN SAMPAI PECAH MINYAK
-Tutup api...hidangkan bersama sagu yang telah di potong seperti di atas....
-Siappppp...

Selamat mencuba...saya suka sangat ngan masakan nie.....lemak2 gitu kuahnya....


No comments:

Post a Comment