Resepi Terengganu
Bahan-Bahan (anggaran 4 org makan)
Nasi
Bahan:
- 1kg Beras siam wangi ( boleh aje guna beras biasa, tp kurang kick,sy guna beras cap Naga)
- Rempah tumis 3 serangkai
- Bawang besar, halia (di mayam)
- Air (ikut anggaran beras)
-2 sudu mentega
- sedikit minyak masak
- 1 sudu Sunquick
-1 sudu sos cili
-2 sudu susu cair
- secubit garam
-Pewarna (sebaiknya max 2 kaler ajelahhh...)
Cara:
-Panaskan mentega bersama dengan minyak, kemudian masukkan bahan yg d mayam bersama rempah 3 serangkai
-setelah naik bau....alihkan ke periuk letrik
-Masukkan anggran air bersama dengan Sunquick,sos cili ,susu cair dan garam
-Bila air hampir mendidih, basuh beras dan toskan
-Masukkan beras yg d tos apabila air dah mendidih
-Tanak hingga kering airnya...
-Titikkan pewarna bila airnya dah kering
-Biarkan hingga masak...siapppp
Gulai Ayam
Bahan:
- Stengah eko ayam (terpulang samada nk goreng kunyit dulu or terus aje taruk lam gulai-saya goreng dulu)
- Santan dari stengah biji kelapa
-Kerisik (*)
-Minyak utk menumis
- Bawang merah,putih (d mayam)
-4 ulas bawang besar (*)
-3 ulas bawang putih(*)
- Lengkuas (*)
-Halia (*)
-kunyit hidup (*)
-3 sudu Cili boh
-Rempah 3 serangkai
-Asam keping
-Rempah gulai Cap Bunga Ros (*)- Special import Teganu (rempah kari pun boley
-Garam, Gula,Aji
-Kentang
(*) Bahan bertanda di blend
Cara:
-Tumiskan rempah 3 serangkaidan cili boh hingga naik bau
-Masukkan bahan blend,tumis seketika
-Masukkan santan
-Masukkan asam keping
-Kacau sesekali n tunggu hingga mendidih
-Dah didih,masukkan ayam yg di goreng
-Masukkan kentang,garam gula,aji
-Slowkan api,dah biarkan hingga pecah minyak
-Siapppppp.......
Acar Rampai
Bahan:
-Timun di potong halus memanjang
-Carrot di potong halus memanjang
-Bawang merah di mayam
-Cili besar (kecik pun boleyyy)
- Sedikit Cuka Makan
-Gula
-Garam sikitttt jer...
Cara:
-Bancuh garam gula, cuka hingga sebati
-masukkan bahan2 yg di mayam n di potong
-siappppp
-Eloknya dibuat 2 3 jam seblom masak nasi.
Layannnnnnzzz..slamat mencuba
***Ini rupa rempah cap Bunga Ros****
No comments:
Post a Comment