tadaaaaa..air tangan orang yg pertama kali mem-baked dgn jayanya..bangga siottt
Bahan Bahan
250 g mentega (guna high quality butter)
250 g tepung gandum1 camca teh baking powder
3 camca besar susu pekat
5 biji telur gred A
100 g gula pasir-Kurangkan jika tak nak manis
2 camca besar ovallate (cake stabilizer)
1 camca teh tartar cream
3 camca susu pekat manis
20 g air1 camca teh esen vanilla
4 camca besor serbuk choc bancuh ngan sikit air suam
Cara Cara:
2. Putar mentega dan telor satu persatu hingga kembang dan gebu. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gunakan kelajuan perlahan. Gaul rata dan ketepikan.
3.Masukkan gula pasir dan ovallate,susu,tartar cream putar perlahan hingga gula dan ovallate bergaul rata dan mulakan gunakan kelajuan tinggi...
4. Perlahan kan speed, putar sebati. Masukkan esen vanilla, dan air, kacau rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian sama banyak, satu biar pada warna asal dan satu lagi campur dengan coklat , kacau rata.
5. Sudukan ke dalam tin kek tadi secara berselang-seli, dan buat hingga siap, macam ni:
6. Bakar 50 - 55 minit atau hingga kuning keemasan, check dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek telah masak.Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.
tak sempat sejuk...dah d potong...excited
Selamat Mencuba.....
No comments:
Post a Comment