Sapa Nak Follow...jom..

Lilypie - Breastfeeding

Sunday, 20 November 2011

Ais Krim Home Made.....

As Salam...actually, dah 2 3 kali dah buat, tapi la ni baru nak masukkan resepi...cuba lah yer....
Hasil dari resepi ni, dapatlah 2 bekas nie.......

Bahan Bahan
1 tin susu pekat manis
2 tin susu air masak
 2 sudu besar overlatte
1 sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanila
2 @ 3 sudu serbuk koko
***mixer untuk pukul susu spy kembang

Saya buat perisa strowberi ala paddle pop ngan choc oreo....
so if nak letak oreo,blend biskut oreo tu then masukkan dlm adunan...


Cara Cara
-1 Tin susu pekat dan juga 2 tin air di sukat guna tin susu tu jugak d masak dgn api sederhana bersama dengan tepung jagung biarkan sejuk
-Mixing campuran susu,Ovalette & vanilla sehingga kembang,guna kelajuan maxima....don worry, memula nampak mcm siket, lama2 dia akan kembang & likat  , macam nie...:
 Dah penuh mangkuk mixer tuh......
-Bila nampak dah likat, bahagikan ikut suka anda lah, kalo nak buat semua nya choc,masukkan bancuhan choclat, if nak wat paddle pop, bahagikan adunan ikut warna.....mixing lagi...(lagi lama,lagi gebu..)
-Masukkan dalam bekas yg ada nak, mcm saya utk Paddle Pop nie...:
Paddle Pop...warna warni..anak2 suke
-Kacau kacau sket kasik Vouge...:

 Hasil  kacauan...
-Bekukan dan mixing sekali lagi untuk hasil yang lebih gebu gebas.......(cubaan pertama den tak mixing kali ke 2, hasilnya tak berapa best, then 2nd time buat, mixing kali ke 2, melethopp  hasilnya)
-Dah mixing 2nd time tuh, bekukan lagi sekali, after that, dah leh makan dah...best makan ngan roti kan...

Selamat mencuba....hasil dari air tangan ada untuk anak2 anda......

1 comment:

  1. weee...best...meh cuba aiskrim p[aling senang kat dunia ni....http://myhayatiz.blogspot.com/2011/11/resipi-aiskrim-terhangat-dipasaran.html

    ReplyDelete