Sapa Nak Follow...jom..

Sunday 23 October 2011

Pandan Chiffon Cake with Butter Cream Ising

Terlebih rajin harini bila mencuba bakat keras tangan membuat kek yg agak mencabar ni..
  
Hasil tangan yang mmg keras ...ekeke
Bahan Bahan Untuk Pandan Chiffon
Bahan A
- 6 bj kuning telur
-2/3 cawan minyak Mazola (saya Guna Daisy aje)
-2/3 cawan santan pekat
-Sedikit garam
-Pewarna hijau & perasa Pandan
-1 cawan gula kastor (kurangkan kalo tak nak manis)
-2 cawan tepung yg di ayak bersama 2 sudu tek baking powder
Bahan B
-6 biji putih telur
-2/3 cawan gula kastor (kurangkan kalau tak nak manis)
-1 penutup tar tar cream

Cara Cara:
-Bahan A:-Masukkan kuning telur,garam dan gula.Kacau sehingga sebati.Tak perlu kembang
                 -Masukkan Pewarna Hijau & perasa pandan,minyak,santan dan kacau
                 -Masukkan tepung,sebatikan dan ketepikan
 Bahan A..

-Bahan B:-Pukul putih telur sehingga menjadi buih sabun
                 -Kemudian masukkan gula
                 -Pukul lagi hingga kembang dan masukkan cream tar tar
                 -Pukul lagi sehingga jika di terbalikkan adunan tak jatuh
 Bahan B
Last sekali masukkan bahan A dan sebatikan seketika dan bakar dengan suhu 175 dlm masa 45-50 minit
Hasilnya.....
 Hasilnya setelah siap...oklah kan...
Butter Cream Ising (boleh hias sebiji kek 1kg)
Bahan Bahan:
-250g butter
-150g shortening
-250g ising sugar
-2 sudu susu segar
-Pewarna mengikut kesukaan anda

Cara Cara:
-Pukul kesemua bahan sehingga berubah warna menjadu putih dan gebu
-Bahagikan mengikut kesukaan anda (mengikut warna yg anda nak) dan sebatikan....
-Masukkan dalam piping beg dan mulakan proses mendeco cake setelah cake sejuk...

SELAMAT MENCUBA







No comments:

Post a Comment