Sapa Nak Follow...jom..

Wednesday, 9 November 2011

Lempeng Nyor

Ini lah makanan yang paling best time2 ujan...dulu mmg selalu sangat mak buat, sbb kalo kat kg,senang nak dapat kelapa yang tak berapa tua or muda......cicah plak ngan Kari ayam or daging...memang menyengat abih...
Rupe lempeng nyor.......
Bahan Bahan
-Tepung Gandum..(agak2 le nak banyak mana)
-Isi kelapa tak berapa tua (dengan kata lain, kelapa kulit hijau..kat KL payah nk dapat)
-Air kelapa (ambil dr kelapa tu ler)
-Garam secukupnya

Cara Cara
-Gaulkan tepung gandum ngan isi kelapa dan garam
-Masukkan air kelapa sedikit demi sedikit
-Gaul hingga sebati,lebih baik adunan tuh sedikit lembik,kalo keras tak best
-Bentukkan seperti bulatan/roti canai dengan ketebalan sederhana di atas kuali leper
-Goreng dalam kuali leper dengan minyak yg sedikit sahaja, macam goreng roti canai...
-Dah agak keperangan, boleh lah angkat, dan cicah ngan kari ayam or daging
-Enak d makan semasa panas

Selamat Mencuba.......

No comments:

Post a Comment