Ready to Oven.......
Bahan Bahan
250 g Margerin (Den Guno Margerin Seri Pelangi)
250 g tepung gandum
1 camca teh baking powder
3 camca besar susu pekat
1 camca teh baking powder
3 camca besar susu pekat
3 camca Susu Tepung
5 biji telur gred A
5 biji telur gred A
100 g gula pasir-Kurangkan jika tak nak manis
2 camca besar ovallate (cake stabilizer)
1 camca teh tartar cream
20 g air
1 camca teh esen vanilla
Pewarna ikut suka hangpa lah...
1 camca teh esen vanilla
Pewarna ikut suka hangpa lah...
Cara Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin bulat/petak , alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2. Putar mentega dan telor satu persatu hingga kembang dan gebu. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gunakan kelajuan perlahan. Gaul rata dan ketepikan.
3.Masukkan gula pasir dan ovallate,susu,tartar cream putar perlahan hingga gula dan ovallate bergaul rata dan mulakan gunakan kelajuan tinggi...
4. Perlahan kan speed, putar sebati. Masukkan esen vanilla, dan air, kacau rata. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian sama banyak, dan warnakan ikut kesukaan anda
2. Putar mentega dan telor satu persatu hingga kembang dan gebu. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gunakan kelajuan perlahan. Gaul rata dan ketepikan.
3.Masukkan gula pasir dan ovallate,susu,tartar cream putar perlahan hingga gula dan ovallate bergaul rata dan mulakan gunakan kelajuan tinggi...
4. Perlahan kan speed, putar sebati. Masukkan esen vanilla, dan air, kacau rata. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian sama banyak, dan warnakan ikut kesukaan anda
5. Sudukan ke dalam tin kek tadi secara berselang-seli, dan buat hingga siap
6.Bakar sehingga masak
Tips:Kalo dah membakar, jangan buka tutup oven selama 30minit pertama kalo nk kek anda cantek molek...
No comments:
Post a Comment