Tadaaaa.....sangat soft......
Bahan Bahan:
Bahan A
-250 grm cream cheese
-50 grm butter
-100 ml susu segar
-6 biji telur kuning
-1 sudu bsr lemon jus
-sedikit garam
-60 grm tepung kek ( yg ini den guno tepung gandum jah...stok abih..:P)
-20grm tepung jagung
Bahan B (Meringue)
-150 grm gula halus
-6 biji putih telur
-1 sudu kecil jus lemon
Cara Cara:
-Bahan A:
-cairkan butter,cream cheese n susu mengunakan teknik double boil..once dah cair n sebati, sejukkan
- dan sejuk,campurkan kuning telur,garam,tepung jagung,tepung kek n jus lemon
-Guna senduk aje untuk sebatikan
-Bahan B:(*)
-Meringue telur putih n jus lemon hingga foamy (berbuih2)
-Masukkan gula dan mixing hingga soft peak ...ini kalo teknik betul, terbalik kan bekas pun adunan tuh tak jatuh...mmg cayalah.....
-Masukkan Bahan A tadi kedalam Bahan B dan putarkan/sebatikan seketika
-Gliskan loyang (dlm kes ni , den guna baking paper aje ) dan masukkan adunan
-Bakar kek dalam masa sejam menggunakan teknik waterbath menggunakan suhu 170c...
-Once kek dah masak, jgn terus keluarkan, biokan seketika hingga suam2 kuku, baru keluarkan n sejukkan
-Ini kalo dpt taruk lam peti es semalaman, perghh..lagi best, tp boleh ker?ekekek......
(*) nak dapatkan meringue yg terbaekkkk, bekas mestilah bersih,bebas dari sebarang air..kalo tak,mmg out...
Selamat menerai..memang best
No comments:
Post a Comment