Sapa Nak Follow...jom..

Saturday, 28 January 2012

Resepi Cotton Soft Japanese Cheesecake

As salam...termotivate dari FB jiranku ,Kak Yah yg duk enterprem cheese cakenya, maka den dengan semangat menbuak2,mencuba juga...but resepi dia ada kelainanan sket....jom intai
Tadaaaa.....sangat soft......
Bahan Bahan:
Bahan A
-250 grm cream cheese 
-50 grm butter
-100 ml susu segar
-6 biji telur kuning
-1 sudu bsr lemon jus
-sedikit garam
-60 grm tepung kek ( yg ini den guno tepung gandum jah...stok abih..:P)
-20grm tepung jagung

Bahan B (Meringue)
-150 grm gula halus
-6 biji putih telur
-1 sudu kecil jus lemon

Cara Cara:
-Bahan A: 
-cairkan butter,cream cheese n susu mengunakan teknik double boil..once dah cair n sebati, sejukkan
- dan sejuk,campurkan kuning telur,garam,tepung jagung,tepung kek n jus lemon
-Guna senduk aje untuk sebatikan

-Bahan B:(*)
-Meringue telur putih n jus lemon hingga foamy (berbuih2)
-Masukkan gula dan mixing hingga soft peak ...ini kalo teknik betul, terbalik kan bekas pun adunan tuh tak jatuh...mmg cayalah.....

-Masukkan Bahan A tadi kedalam Bahan B dan putarkan/sebatikan seketika 
-Gliskan loyang (dlm kes ni , den guna baking paper aje ) dan masukkan adunan 
-Bakar kek dalam masa sejam menggunakan teknik waterbath menggunakan suhu 170c...
-Once kek dah masak, jgn terus keluarkan, biokan seketika hingga suam2 kuku, baru keluarkan n sejukkan

-Ini kalo dpt taruk lam peti es semalaman, perghh..lagi best, tp boleh ker?ekekek......

(*) nak dapatkan meringue yg terbaekkkk, bekas mestilah bersih,bebas dari sebarang air..kalo tak,mmg out...

Selamat menerai..memang best

No comments:

Post a Comment