Lama dan tak mendonut, harini rasa nk mendonut...wat frozen , senang kalo anak2 nak makan or nk wat bekal ke skolah....mini donut aje....jom tengok resepi..
Bahan Bahan:
-300 grm tepung gandum
- 2 1/2 camca besar mentega
-30 grm gula halus
-1 camca teh yis mauripan
-2 camca besar susu tepung
-1 camca besar bread improver
-1 biji telur
-1 biji kentang rebus (sederhana besar)
- sedikit garam
- 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
Cara Cara:
-Gaulkan tepung ,mentega bread improver,susu tepung n mauripan hingga sebati
-Masukkan gula,telur,kentang dan gaul hingga sebati
-Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh
-Jangan risau jika doh nampak lembik ..( tp kalo tak kompiden, tambah ajelah tepung..ngeee)
-Rehatkan doh selama 1 jam hingga naik sekali ganda
-Terapkan menggunakan acuan donut dan biarkan doh naik sekali ganda lagi
-Bolehlah di goreng dengan api sederhana dan biarkan hingga sejuk untuk di taburkan gula kastor.....
Selamat mencuba.......
No comments:
Post a Comment