Bahan Bahan:
-1 cawan serbuk koko (*)
-1 cawan air panas (*)
-1/2 cawan gula halus (*)
-1/2 cawan susu segar (*)
-2 cawan tepung kek
-1 sudu besar baking powder
-1 sudu besar soda bikarbonat
-2 sudu teh esen vanila
-1 sudu teh garam
-250 grm butter
-3 biji telur
-1 sudu makan lemon jus (utk naikkan kek)
-1/2 cawan susu pekat manis
(*) bahan bertanda ini cairkan di atas api sederhana dan sejukkan seketika
Cara Cara:
-Panaskan oven pada suhu 180 darjah
-Mixing telur ala2 manja dengan butter dan susu pekat
-Agak2 dah sebati,masukkan tepung yg di ayak bersama soda n baking powder
-Masukkan secara berselang seli (maintain kelajuan mixer)
-Masukkan jus lemon & garam
-Mixing lagi seketika hingga sebati
-Masukkan di dalam loyang yg telah di gliskan mentega dan bakar selama 1 jam 20 minit (lama ambil masa sbb bancuhan adalah cair utk pastikan ianya moist)
- Untuk 30 minit pertama, tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil (ini cara org malas nk wat water bath....muahahahah)
-Cucuk bahagian tengah kek utk pastikan kek dah masak, kalo belum, tambah masa sket lagi
-Angkat dan sejukkan sebelum di salut dengan choc ganache
Bahan Bahan Choc Ganache:
-100 ml Whipping creame
-100 grm choc bar
-2 sudu butter
Cara:
-Masak secara double boil ye kenkawan...
-Mulakan dengan whipping cream dahulu
-Dah agak2 nk berbuih, masukkan choc bar
-then lastly masukkan butter
-Tuangkan seatas kek yg telah di sejukkan semntara masih panas....mabelesss...melelehhhhhh
Ini after deco with buttercream..special made fr y special fren.....:) |
No comments:
Post a Comment