Sapa Nak Follow...jom..

Saturday, 19 May 2012

Resepi Ketupat Sotong

Kalo kt Teganu, kalo tiba musim sotong, mmg ini makanan wajib buat...agak remeh, tetapi puassss.....
Jom tgk resepi......

Bahan Bahan:
- 10 ekor sotong yg sederhana besar (di bersihkan dan dibuang ekor,kepala n kulit)
- 2 genggam beras pulut (rendam semalaman utk cepatkan masaknya)
- 1 biji kelapa parut di ambil santan kepada 2 bahagian
   (1 bahagian santan pekat , 1 bahagian lg santan cair untuk rebus sotong)
- Pencukil gigi
- 2 keping halia di mayam halus
- 2 ulas bawang merah di mayam
- sedikit halba
- sedikit garam n gula



Cara Cara
- Masukkan beras pulut yg telah di rendam ke dalam sotong dan kemaskan dengan pencukil gigi di bahagian atas
- Rebus sotong dengan api yg paling minimum utk masakkan pulut n sotong (anggaran 20 minit)
- Masak dengan api sederhana santan pekat
- Masukkan segala bahan mayam n perasa
- Baru masukkan sotong yg di rebus tadi (ambil sotong sahaja yer, santan rebusan tuh x mo)
- Siapppppp......

Memang terbaekkk...sekali hadap jerk habis nie..kikikki

Selamat mencuba


1 comment: